2018 ŐSZÉN KEZDŐDHET A HOLT-TISZA REHABILITÁCIÓJA

Nem látszik még, de szinte megkezdődött a beruházás azért, hogy a ma már „Dög-Tiszának” nevezett terület visszanyerje régi fényét. A „nulladik lépés” vége felé tartanak, de a lakosság számára látható munkavégzés kezdetéig még engedélyeket kell beszerezni, közbeszerzéseket szükséges lebonyolítani.-írja a szegedma.hu portál.


2020 tavaszára kész lesz. Erre már öt évtizede várnak a gyálaréti Holt-Tisza mellett élők,mégis az utolsó kettő és fél évet a legnehezebb kivárniuk, hiszen már csupán karnyújtásnyira van a probléma megoldása. Ismét a Klebelsberg-telepi Összefogás házában tartottak lakossági fórumot a holtág rehabilitációjáról. A korábbi rendezvényekhez hasonlóan nemcsak szép számmal gyűltek össze a helyiek, hanem rengeteg kérdéssel is készültek. A fórumon részt vett és válaszolt a lakosság kérdéseire B. Nagy László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) önkormányzati képviselő, Némethy Tímea, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) műszaki referense, Megyery Tamás, az ATIVIZIG osztályvezető helyettese, Laurinyecz Pál, a VIZITERV Environ Kft. tervezője és Müller Zoltán, a Bio Aqua Pro. Kft. ügyvezető igazgatója.

„Közös célunk a környezetvédelmi problémák megoldása. Mindenki nagyon várja a beruházást, évtizedes lakossági panaszok szűnhetnek meg” – vélekedett Némethy Tímea. 2,9 milliárd forint áll rendelkezésre az egész projekthez, most a „nulladik lépésnél”, a tervezési fázisnál tartanak, a környezetvédelmi dokumentáció készítése zajlik. Müller Zoltán hozzátette, hogy jövő héten átadják a beruházónak az ezzel kapcsolatos munkájuk eredményét, s utána az illetékes szervhez is hamarosan eljut. Ezt követően hetven napon belül elbírálják az anyagot. Kisebb vitát kavart, hogy a teknőspopuláció felméréséhez mennyi munka szükséges: a megbízott szakember szerint még kétszáz oldalt kell megírni a korábbi SZTE-s eredményekhez, az egyik lakos viszont úgy látta, hogy elégségesek az egyetemi kutatások, s ezeket csak kicsit kell frissíteni.

2018 októberében kezdődnek a munkálatok

Az ATIVIZIG műszaki referense felhívta a figyelmet, ha papíron a tervezés lezajlott, csak azután következhetnek a közbeszerzések, majd fővállalkozó kiválasztása. Magának a kivitelezésnek a kezdetét is elárulta: 2018 októbere. A dátum kimondására szinte azonnal megelevenedett a terem másik fele is: mindenki abban reménykedett, hogy tavasszal kezdik a munkákat, s másodpercek alatt már rémhírként terjedt, hogy csúszik a beruházás. Pedig erről szó sincs, Nógrádi Tibor és a többi asztalnál ülő is emlékeztetett rá, a korábban említett 2020. március 31-es határidőt tartják, s hónapok ezelőtt is az említett időpontban tervezték a munkák indítását.

Türelmet kért a helyiektől B. Nagy László. Az 1960-as évek óta beszélnek a rehabilitációról, ezt a kis időt már ki kell várni, mert ha elhamarkodnák a kezdést, akkor elbukhatják az uniós pénzt. Folyamatosan tartja a kapcsolatot a belüggyel és a vízüggyel is, ugyanúgy folyik a munka, mint előtte, csak most már részletesebb ismeretekkel rendelkezünk. 2018. augusztus 15-re minden dokumentumnak késznek kell lennie, ekkor kell benyújtani az irányító hatóságnak, azaz az unió egyik szervezetének a pályázati dokumentációt, ugyanis a beruházás 85 százalékát az Európai Unió finanszírozza. Szeptember 15-ig szükséges megkötni a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződést, ezt követően pedig kezdődhet is a munka. „Reményeim szerint nem öt évig, hanem ötven-száz évig szolgálják gyerekeinket, unokáinkat a mostani fejlesztések. Bízom benne, hogy újból olyan lesz a vízminőség, hogy strandolni lehessen majd benne” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

2000 liter/másodperc sebességgel fog jönni víz a Tiszából

Némethy elárulta, a Hattyasi-szivattyútelep reverzibilis lesz, azaz a Tiszából tölteni is lehet bele vizet. „Új szivattyútelep, azaz új vízkivételi mű épül. 2000 liter/másodperc sebességgel fog jönni víz a Tiszából, így nem fog állni a víz. Ez hasznos az élővilágnak és nekünk is, lehet majd pecázni benne, rekreációs célra használni, vagy éppen a rátelepült öntözési rendszereknek jó lehet” – magyarázta Laurinyecz Pál. A munkálatokból sokat nem fog látni a lakosság, mert a Tisza mellett dolgoznak majd.

A meglévő vízkormányzó műtárgyakat, átjárókat modernizálják, s épül egy új vízkormányzó műtárgy a gyálai átjáróban. A lakosság által most és korábban kritizált termálvízbefolyás megszűnik a kertészetből, zárt csővezetéken keresztül a termálvíz a szegedi szennyvíztisztító telepre megy, s addig tisztítják, amíg bele nem engedhetik a Tiszába. Ez utóbbi ugyan a projekt része, de a kialakítás költségeit az érintett vállalkozás állja. Rengeteg szennyező volt korábban is, mint a konzervgyár, a Pick-gyár, ezek az üzemek hozzájárultak a jelenlegi állapotok kialakulásához.

„Sok iszap halmozódott fel az évtizedek alatt, az állóvíz természetes úton szépen lassan töltődik fel” – mondta Laurinyecz. Valóban igaz, hogy komolyan feliszaposodott a Feketevíz néven ismert felső böge, egyes esetekben három-öt métert kell leásni az előírt medermélységhez, máshol csak fél-másfél métert. 

„A szennyeződéssel csinálni kell valamit. A technológia a következő: mikroorganizmusokkal beoltunk egy-egy iszapkupacot, amelyek a benne található szénhidrogéneket megeszik. Erre előnyösebb a nyár, ilyenkor mikroorganizmusok is aktívabbak” – így Laurinyecz Pál. Arról is tájékoztatott Müller Zoltán, hogy a beruházást megdrágító nehézfém-szennyeződés elenyésző, inkább az említett szénhidrogénesből van több. A kezelési területeket kijelölik, havonta egyszer átmozgatják az anyagot, hogy a mikroorganizmusok oxigénhez jussanak. Lakossági kérdésre válaszolva megjegyezte, bűzhatás miatt ezeknél az átforgatásoknál nem kell aggódni, ez inkább még az átszállításnál jelenhet meg. Ezután helyezhetik el a megtisztított iszapot a szeméttelep melletti gödörben. Ezzel egyben csökken a kialakult tájseb is.

Kifejtették azt is, hogy a Feketevíz most alacsonyabb szinten van, mint a jóval tisztább Fehérpart, nehogy a szennyezés átkerüljön. Azonban a sikeres projekt célja, hogy a holtág eredeti vízfolyását helyreállítsák északról délre.

Nem érdemes most építkezni

Kiderült, egyelőre nem terveznek tájképi, városképi elemeket a partvonalra, mert a támogatási forrás ezt nem is engedi, csak vízgazdálkodási infrastruktúrára költhető az unió pénze. Aggódtak a helyiek a várható teherautó-forgalom, a por, a zaj miatt is, ezekkel kapcsolatban azonban még nem tudtak a szakemberek felvilágosítást adni. Szintén kérdésre kifejtették, nem javasolják az építkezést, mert egyrészt előfordulhat egy-egy telek részleges kisajátítása, másrészt illegális feltöltések előfordulnak, ők azonban az eredeti állapotot kívánják helyreállítani.

Forrás: szegedma.hu

Fotó: magyarepitok.hu