131 millió eurós támogatás érkezik Tiszaújvárosba

Jóváhagyta szerdán az Európai Bizottság a Mol Nyrt. tiszaújvárosi petrolkémiai üzeméhez nyújtott 131 millió eurós (mintegy 40 milliárd forint) állami beruházási támogatást.


A brüsszeli testület mindenekelőtt megállapította, hogy a 874 millió euró (271 milliárd forint) összértékű projekt nem valósulhatott volna meg Tiszaújvárosban állami támogatás nélkül, amelynek mértéke pedig a szükséges minimumra korlátozódott, mivel pusztán ellentételezte a helyszínválasztásból fakadó többletköltségeket.

Az olajtársaságnak nyújtott beruházási támogatás megfelel az uniós szabályoknak. A projektnek a térség fejlődésére gyakorolt kedvező hatása egyértelműen túlsúlyban van az állami támogatás esetleges versenytorzító hatásával szemben - mondta ki az EU-s versenyhatóságként eljáró bizottság.

Közölték, a támogatás várhatóan új munkahelyeket fog teremteni és előmozdítja az észak-magyarországi régió fejlődését anélkül, hogy akadályozná a tisztességes versenyt az egységes piacon.

A beruházás célja, hogy a vállalat poliolokat és propilénglikolokat kezdhessen gyártani a már meglévő tiszaújvárosi üzemében.

A Mol 280 milliárd forintból felépülő tiszaújvárosi petrolkémiai komplexumához a magyar kormány 11,7 milliárd forintos támogatást biztosít egyedi kormánydöntés alapján.

-MTI-