100 köbméter szemetet gyűjöttek össze a Tiszából

Véget ért az 5. Pet Kupa, amin összességében 250 ember fordult meg, hogy a saját szabadidejében, önkéntes munkában tisztítsa meg Magyarország legszebb folyójának felső szakaszát Dombrádtól Tiszalökig, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk.


A 15, PET-palackok felhasználásával készült és megújuló energiával hajtott hajó legénysége az akció 5 napja alatt hatalmas mennyiségű szemetet szedett össze a Tiszából:

100 köbméter műanyagpalackot, üveget, hűtőt, cipőt, gyógyszeres fiolát, gyerekjátékot, építési törmeléket, és mára felismerhetetlenné bomlott szennyeződést.

A legtöbbet gyűjtő hajó a főként Tilos Rádiós műsorvezetőkből és családtagjaikból álló Szilvi barátai lett: a 8 fős legénység 200 zsáknyi szemetet szedett, ez körülbelül 8000 ezer palackot jelent. A második helyezett a kárpátaljai fiatalok hajója, a Papilió lett, aminek legénysége megható módon köszönte meg a díjazást. A kupa átvételekor azt mondták,

"tudjuk, hogy a szennyeződés nagyobb része tőlünk, Ukrajnából érkezik, ezért éreztük kötelességünknek, hogy részt vegyünk ezen a versenyen."

A 3. a Siemens cég önkénteseinek hajója lett, akik tudományosan megtervezett, modulokból álló tutajukkal nemcsak az egyik leggyorsabbak voltak, hanem a naponta, kétnaponta váltott legénységüknek köszönhetően nem vesztették el a lelkesedésüket sem. 

Pedig ez az, ami a legkönnyebb lenne. A part menti nádasokban, a behajló fák ágai alatt feltorlódott szeméthegyek felszámolása egyszerre felemelő és gyomorforgató érzés. Nem elég, hogy a cirill betűs palackokban megrohadt sör rettentően büdös, és gumikesztyűben is borzasztó érzés megfogni, de gyakran fogja el az embereket a kilátástalanság is.

Hiszen hiába számolnak fel egy-egy úszó szeméttelepet, miközben szúnyogok százai csípik össze őket, ha tudják, hogy a következő kanyarban ugyanezt találják, sőt ha minden szemetet ki is tudnának szedni, akkor is

jövőre az árhullámmal újabb sok tonnányi szennyeződés fog érkezni.

Ennek megakadályozása pedig túlnő rajtuk, ehhez magyar-ukrán állami beavatkozásra lenne szükség, erre azonban minden lobbizás ellenére 2013 óta nem került sor.

Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell természetfilmesek ekkor indították el Pet Kupát, ami az elmúlt négy évben 5 tonna szemetet termelt ki a Tiszából - holott a magyarországi hulladék begyűjtése és elszállítása állami feladat lenne. (Az idei év mérlege ebben még nincs benne, hiszen az önkéntesek ezekben a percekben is tapossák az utolsó napokban begyűjtött szemetet a tiszalöki strandon.) A civil kezdeményezésnek eddig csak azt sikerült elérnie, hogy fő támogatónak az idén beálljon mögéjük a Földművelésügyi Minisztérium.