2018.03.10.
Hajrá, ismét böllérverseny! Amennyiben márciusban csak egy rendezvényre látogat el, akkor az mindenképpen ez a böllérfesztivál legyen. Az időpont, helyszín: 2018. MÁRCIUS 16-18., ABÁDSZALÓK
A csapatok számára a szervezők a sertéseket ingyenesen biztosítják, de határozottan elvárják, hogy az elkészített disznótoros ételeket kóstoló formájában – kóstolójegy ellenében – a fesztiválra látogatóknak felkínálják.
Ugyanúgy, mint az előző években – az idei Böllérfesztiválon is meghívásos verseny zajlik. Mivel az évek során a látogatók, és a kóstolni szándékozó vendégek száma folyamatosan gyarapodott, ezért 2018 február 23 -ig csapatok – baráti társaságok, munkahelyi közösségek, településeket képviselő csoportok – jelentkezését várjuk.
A műsor házigazdája a a TV2 "Gasztrokibice" -ként ismertté vált Sági Szilárd. Szakértelmére, humoros megjegyzéseire számíthatnak a versenyző csapatok is.
A XII. Tiszator fellépői közt üdvözöljük a megújult Cimbaliband-et! Az X-Faktorból jól ismert Danics Dórával kiegészülve térnek vissza a Böllérfesztiválra. A Cimbaliband formáció számos nemzetközi fesztiválon képviselte Magyarországot, 2013-ban lett a Petőfi Rádió "év felfedezettje". Moldva című albuma 2015-ben a World Music Charts Europe világzenei ranglista nyolcadik helyére került.
Elérhetőségek, mindenkori pontos tájékoztatás:
Persze, a kimérhető porták száma véges, ezért a szervezők kérik, hogy minél korábban jelentkezzenek azok a csapatok, akik részt akarnak venni a böllérfesztiválon. Érdeklődni Kupai Kinga ügyvezetőnél, a 06/20 -342 -1129 –es telefonon, jelentkezni pedig a tiszatostrand.kft@gmail.com e-mail címen lehet, a csapat nevének, és székhelyének megadásával.
A csapatok számára a szervezők a sertéseket ingyenesen biztosítják, de határozottan elvárják, hogy az elkészített disznótoros ételeket kóstoló formájában – kóstolójegy ellenében – a fesztiválra látogatóknak felkínálják.
A versenyen való részvételért a csapatoknak 25.000 Ft nevezési díjat kell fizetniük. Az idei évtől a csapatok extra kiadásának részbeni fedezete végett, minden egyes megszerzett kóstolójegyből a szervezők 33%-ot, azaz 100 forintot juttatnak vissza a csapatoknak.
A résztvevő böllérek, a rendezőcsapat által elkábított jószág kivéreztetésével kezdik a versengést. A zsűri – mely mesterszakácsokból, húsipari – és gasztronómiai szakemberekből áll, egész nap ellenőrzik a csapatoknál a feldolgozás és az ételek elkészítési folyamatát.
Külön figyelmet kap a bírálat során:
A legkülönlegesebb, leghagyományosabban elkészített és legízletesebb hurka.
A versengés a „Tiszator böllére„ cím elnyeréséért zajlik.
A legeredményesebb munkát végző első három csapat értékes ajándékokat kap.
Az értékes közönségdíjat a legtöbb kóstolójegyet leadó csapat kapja.
A szervezők csapatonként 1 db. kb. 120 kilós sertést, 1db extra fejet, extra belsőséget, igény szerint vért, 1db kis faházat, víz – és áramvételi lehetőséget, kóstoláshoz igény szerint kenyeret, és a kóstolóadagok kiosztásához szükséges egyszer használatos eszközöket biztosítanak limitált mennyiségben, így ajánlatos és célszerű tartalékokról gondoskodni a csapatoknak. Az udvarok szépítéséhez szükséges tárgyakat, eszközöket és érvényesített poroltó készüléket a versengő csapatok maguk hozzák.
A Böllérversenyre érkező felnőtt vendégeknek a belépőjegy 500 Ft, gyermekeknek 10 éves korig ingyenes, 10 éves kortól 18 éves korig 400 Ft. A látogatók 300 Ft/db áron kóstolójegyet vásárolhatnak, mellyel a versengő csapatok udvaraiban készült étkeket kóstolhatják.
A rendezvény helyszínén hatósági állatorvosok hagyják jóvá az állatok felhasználhatóságát.
A disznóvágás során fel nem használt állati szerveket (bél, szem, csont) a szervezőktől kapott, „veszélyes hulladék” címkével ellátott zsákokban kell gyűjteni. Az elszállításról a rendezők gondoskodnak.
Az elhasznált vizet kizárólag a csatornai lefolyóba szabad üríteni.
A megnyitó 06:30 órakor veszi kezdetét, ekkor kapják meg a csapatok a szükséges kellékeket, és kezdik el a sertések kivéreztetését is.
A versenyen a következő termékek előállítása szükséges:
A termékek előállításához a rendezők által biztosított, és az állatorvosok által bevizsgált nyers hús használható fel.
A csapatok az esetlegesen általuk hozott állati termékeket, csak a származási hely igazolásával (számlával) vihetnek a verseny helyszínére.
A termékeket a csapatok kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után kóstolás céljából, kóstolójegy ellenében adhatják át a vendégeiknek. A verseny tisztasága érdekében kérjük a szabályok betartását.
A verseny helyszínén a népi mesterségek művelői – fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok, teknősök, kosárfonók – valamint kirakodók és vendéglátók előre kiváltott engedéllyel árusíthatják portékáikat. Az árusítást a mindenkori ide vonatkozó törvények, jogszabályok betartása mellett végezheti. Érvényes poroltót hozzanak magukkal.
A versenyző csapatokhoz tartozhatnak zenészek (hegedűsök, gitárosok, citerások) táncosok, komédiások, de a rendezvény helyszínén kizárólag a nagy színpadon használható hangosító berendezés. Ezt a rendezők biztosítják. Gépi zene, valamint hangosítás nem megengedett a rendezvény idején!
Minden csapat maga hozza: