XII. Tiszator - Abádszalóki Böllérfesztivál

Hajrá, ismét böllérverseny! Amennyiben márciusban csak egy rendezvényre látogat el, akkor az mindenképpen ez a böllérfesztivál legyen. Az időpont, helyszín: 2018. MÁRCIUS 16-18., ABÁDSZALÓK


A csapatok számára a szervezők a sertéseket ingyenesen biztosítják, de határozottan elvárják, hogy az elkészített disznótoros ételeket kóstoló formájában – kóstolójegy ellenében – a fesztiválra látogatóknak felkínálják. 

Ugyanúgy, mint az előző években – az idei Böllérfesztiválon is meghívásos verseny zajlik. Mivel az évek során a látogatók, és a kóstolni szándékozó vendégek száma folyamatosan gyarapodott, ezért 2018 február 23 -ig csapatok – baráti társaságok, munkahelyi közösségek, településeket képviselő csoportok – jelentkezését várjuk.

A műsor házigazdája a a TV2 "Gasztrokibice" -ként ismertté vált Sági Szilárd. Szakértelmére, humoros megjegyzéseire számíthatnak a versenyző csapatok is.

A XII. Tiszator fellépői közt üdvözöljük a megújult Cimbaliband-et! Az X-Faktorból jól ismert Danics Dórával kiegészülve térnek vissza a Böllérfesztiválra. A Cimbaliband formáció számos nemzetközi fesztiválon képviselte Magyarországot, 2013-ban lett a Petőfi Rádió "év felfedezettje". Moldva című albuma 2015-ben a World Music Charts Europe világzenei ranglista nyolcadik helyére került.

Jegyárak
  • felnőtt: 500 Ft
  • gyermek: 400 Ft
  • kóstolójegy: 300 Ft
  • Elérhetőségek, mindenkori pontos tájékoztatás:

    Kupai Kinga Tisza-tó Strand Kft. ügyvezető
    Tel: 06 (20) 342-1129
    E-mail: tiszatostrand.kft@gmail.com
    Balogh Gyula polgármester
    Tel: 06 (20) 669-4468
    E-mail: gyubalogh@gmail.com
     
    Kovrig Zoltán alpolgármester
    Tel: 06 (20) 669-4466
    E-mail: alpolgarmester@abadszalok.hu

Persze, a kimérhető porták száma véges, ezért a szervezők kérik, hogy minél korábban jelentkezzenek azok a csapatok, akik részt akarnak venni a böllérfesztiválon. Érdeklődni Kupai Kinga ügyvezetőnél, a 06/20 -342 -1129 –es telefonon, jelentkezni pedig a tiszatostrand.kft@gmail.com e-mail címen lehet, a csapat nevének, és székhelyének megadásával.

A csapatok számára a szervezők a sertéseket ingyenesen biztosítják, de határozottan elvárják, hogy az elkészített disznótoros ételeket kóstoló formájában – kóstolójegy ellenében – a fesztiválra látogatóknak felkínálják.

A versenyen való részvételért a csapatoknak 25.000 Ft nevezési díjat kell fizetniük. Az idei évtől a csapatok extra kiadásának részbeni fedezete végett, minden egyes megszerzett kóstolójegyből a szervezők 33%-ot, azaz 100 forintot juttatnak vissza a csapatoknak.

A résztvevő böllérek, a rendezőcsapat által elkábított jószág kivéreztetésével kezdik a versengést. A zsűri – mely mesterszakácsokból, húsipari – és gasztronómiai szakemberekből áll, egész nap ellenőrzik a csapatoknál a feldolgozás és az ételek elkészítési folyamatát.

Külön figyelmet kap a bírálat során:
A legkülönlegesebb, leghagyományosabban elkészített és legízletesebb hurka.

A versengés a „Tiszator böllére„ cím elnyeréséért zajlik.
A legeredményesebb munkát végző első három csapat értékes ajándékokat kap.
Az értékes közönségdíjat a legtöbb kóstolójegyet leadó csapat kapja.

Ezen felül további értékes díjak kerülnek kiosztásra az alábbiakban felsoroltak szerint:
  • Legszebb szúrás
  • Legszebb pörzsölés
  • Legszebb bontás
  • Legtisztább környezet
  • Legszebb sonka
  • Legszebb „hasa” szalonna
  • Legszebb karikapecsenye
  • Legszebb porta
  • Legcsinosabb „fehércseléd”
  • Legudvariasabb csapat
  • Legfinomabb fogó pálinka
  • Legfinomabb forralt bor
  • Legfinomabb pogácsa
  • Legjózanabb csapat
  • Legfinomabb hagymás vér
  • Legfinomabb „pecsenye”
  • Legfinomabb tepertő
  • Legfinomabb Orja leves
  • Legfinomabb véres hurka
  • Legfinomabb májas hurka
  • Legfinomabb vegyes hurka
  • Legfinomabb Kolbász
  • Legfinomabb különleges kolbász
  • Legfinomabb sült oldalas
  • Legfinomabb disznósajt
  • Legszebb tálalás
  • Legtöbb terméket készítő csapat
  • Legszínvonalasabb műsort adó csapat

A szervezők csapatonként 1 db. kb. 120 kilós sertést, 1db extra fejet, extra belsőséget, igény szerint vért, 1db kis faházat, víz – és áramvételi lehetőséget, kóstoláshoz igény szerint kenyeret, és a kóstolóadagok kiosztásához szükséges egyszer használatos eszközöket biztosítanak limitált mennyiségben, így ajánlatos és célszerű tartalékokról gondoskodni a csapatoknak. Az udvarok szépítéséhez szükséges tárgyakat, eszközöket és érvényesített poroltó készüléket a versengő csapatok maguk hozzák.

A Böllérversenyre érkező felnőtt vendégeknek a belépőjegy 500 Ft, gyermekeknek 10 éves korig ingyenes, 10 éves kortól 18 éves korig 400 Ft. A látogatók 300 Ft/db áron kóstolójegyet vásárolhatnak, mellyel a versengő csapatok udvaraiban készült étkeket kóstolhatják.

A rendezvény helyszínén hatósági állatorvosok hagyják jóvá az állatok felhasználhatóságát.

A disznóvágás során fel nem használt állati szerveket (bél, szem, csont) a szervezőktől kapott, „veszélyes hulladék” címkével ellátott zsákokban kell gyűjteni. Az elszállításról a rendezők gondoskodnak.

Az elhasznált vizet kizárólag a csatornai lefolyóba szabad üríteni.

A megnyitó 06:30 órakor veszi kezdetét, ekkor kapják meg a csapatok a szükséges kellékeket, és kezdik el a sertések kivéreztetését is.

A versenyen a következő termékek előállítása szükséges:

  • 1 db. hátsó csülök formázva (az elmúlt évekkel ellentétben az idén már nem a hátsó comb, hanem a hátsó csülök kerül a kisbíró által begyűjtésre)
  • Kolbász, hurka (kóstolóhoz)
  • Abált szalonna, vagy tepertő (kóstolóhoz)
  • Leves vagy toros káposzta (kóstolóhoz)

A termékek előállításához a rendezők által biztosított, és az állatorvosok által bevizsgált nyers hús használható fel.

A csapatok az esetlegesen általuk hozott állati termékeket, csak a származási hely igazolásával (számlával) vihetnek a verseny helyszínére.

A termékeket a csapatok kizárólag hőkezelés (sütés, főzés) után kóstolás céljából, kóstolójegy ellenében adhatják át a vendégeiknek. A verseny tisztasága érdekében kérjük a szabályok betartását.

A verseny helyszínén a népi mesterségek művelői – fazekasok, bőrösök, mézeskalácsosok, teknősök, kosárfonók – valamint kirakodók és vendéglátók előre kiváltott engedéllyel árusíthatják portékáikat. Az árusítást a mindenkori ide vonatkozó törvények, jogszabályok betartása mellett végezheti. Érvényes poroltót hozzanak magukkal.

A versenyző csapatokhoz tartozhatnak zenészek (hegedűsök, gitárosok, citerások) táncosok, komédiások, de a rendezvény helyszínén kizárólag a nagy színpadon használható hangosító berendezés. Ezt a rendezők biztosítják. Gépi zene, valamint hangosítás nem megengedett a rendezvény idején!

Minden csapat maga hozza:

  • Kését, bárdját, fokosát és egyéb eszközeit
  • Darálóját, töltőjét, egy egész sertés feldolgozásához szükséges fűszereit
  • Teknőit, tároló edényeit (hagyományos edények használata zsűrizésnél előny!)
  • Tisztított sertésbelet, hurkának való gabonafélét (rizst, gerslit vagy zsömlét)
  • 1-2 üstházat, sütéshez – főzéshez való tűzhelyet
  • Szükséges mennyiségű üstöt, feldolgozó asztalt
  • A rendezők az elmúlt 11 év alatt tapasztalták a csapatok rendkívüli komoly munkáját, a sok új ötletet, díszes portákat, kedves vendéglátást, a széleskörű kínálatot a vendégek számára, pálinka, pogácsa, forralt bor, sütemények stb… Ezért döntöttünk úgy, hogy a kóstolójegyekből 33%-ot, azaz 100 Ft-ot a csapatoknak juttatunk. Ezen felül a résztvevők munkáját értékes ajándékokkal jutalmazzuk!