300 ezer volt tavaly a vendégéjszakák száma a Tisza-tónál- 10 milliárdot kap fejlesztésre

A Debrecen-Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai térségbe 35,81 milliárd forint összegű forrás érkezik, ebből harminc fejlesztési programot valósítanak meg, két kivétellel valamennyit hazai forrásból - fejtette ki a Tisza-tó Térségi Fejlesztési tanács elnöke egy poroszlói sajtótájékoztatón csütörtökön.


 A Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöki tisztét is betöltő Kovács Sándor úgy fogalmazott: évek óta nagyon sokan és sokan dolgoztak azért a kiemelt státusért, amelyet a kormány augusztus 14-i rendelete valósággá tett. "De nem csak határozat született, kaptunk apanázst is hozzá" - fogalmazott.

A fejlesztési tanács elnöke szerint a kormánydöntést a régió éves turisztikai eredményei alapozták meg: a vendégéjszakák száma például tavaly 8-9 százalékkal nőtt, a teljes kiemelt térségben megközelítette az 1,7 milliót. Ebből Debrecen és Hajdúszoboszló térségé egymillió háromszázezer, míg a Tisza-tavié háromszázezer volt. Az egész térség részesedése az országos mutatókból eléri az öt százalékot. Ennél nagyobb részesedést csak Budapest és a Balaton ért el - közölte az elnök.

A Tisza-tó és azzal földrajzilag szorosan egybefonódó Hortobágy térsége 9,38 milliárd forintot fordít turizmusfejlesztési beruházásra. Ennek részleteiről Farkas Zoltán Tibor, a Tisza-tó TFT alelnöke elmondta, 330 millió forintot már nevesített is a kormány, ennyit fordíthatnak horgászturisztikai fejlesztésre.

Elmondta: világörökségünk, a puszta fejlesztésére hárommilliárd forint fordítható. A fejlesztés része lesz egyebek között a síkvidéki kerékpározás, a tematikus szigetek fejlesztése a Tisza-tónál, a hét települést érintő program a szabadvízi strandok fejlesztése. 

A bereki, a karcagi és a poroszlói - összességében közel hárommilliárd forintot kitevő - fejlesztésekről ezen települések polgármesterei adtak tájékoztatást.

-MTI-